Miként hat a korai összeköltözés a szexuális életünkre?

A tavalyi kutatás kiindulási pontja az, hogy számos hazai és nemzetközi irodalom foglalkozott már az összeköltözés körülményeivel, s azok hatásaival. Ezért úgy gondolom fontos megvizsgálni, hogy a partnerek mennyi időt fordítanak egymás megismerésére az összeköltözést megelőzően. Valamint hogy ebből kifolyólag: 

  • Van-e összefüggés az összeköltözést megelőző időszak hossza és a párkapcsolatban jelentkező szexuális nehézségek megjelenése között?
  • ha van, akkor a gondok mikor és miért jelennek meg?

A vizsgálat szerint két csoportba sorolták a párokat. Az 1-es csoportba azokat, akik a megismerkedésüktől számított 1 éven belül, majd a 2-es csoportba estek azokat, akik a ismerkedés után 1 évvel költöztek össze jelenlegi élettársukkal.

A feltételezések szerint az 1-es csoportba, ahol 1 éven belül összeköltöztek, ott a kapcsolat 3. éve után magasabb számban jelentkeznek zavarok a nemiéletben.

A szexualitás területén megjelenő problémák időrendbeli eloszlását hasonlították össze a kapcsolat jelenlegi hosszával. A kutatás alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kapcsolat első 3 évében nincs különbség az 1-es és a 2-es csoport között. Azonban a kapcsolat 3. éve után az 1-es csoportban jelentős növekedés tapasztalható a szexuális problémák megjelenését illetően. A hosszabb kapcsolatok esetében 35% fölé emelkedik ez az arány. Az ábrán jól látható, hogy a nők és a férfiak között is eltérés figyelhető meg. 

Ismerd meg, ismerd meg jól!

A vizsgált téma nagy figyelmet igényel, hiszen hazánkban, hasonlóan a többi európai országhoz, tapasztalható, hogy nem csak a fiatalok, de az idősek is gyakran esnek a szerelem rózsaszín ködjének csapdájában, ahol a két fél közti ellentétek sajnos későn, az együttélés, vagy akár az első gyermek érkezésekor tudatosulnak. Ezeknek az ellentéteknek a felismerése válást és csonka-családot eredményezhet.

Gyakran halljuk, hogy ”A puding próbája az evés” természetesen, ehhez kétség sem fér. De könnyen elfelejtjük, a célt, ami jelen esetben az lenne, hogy életünk legjobb pudingját szeretnénk magunkénak tudni. A kostoló előtt pedig rengeteg dolgunk van, ami befolyásolhatja a próba sikerességét.

Elmondhatjuk tehát, hogy országos szinten fontos lenne a párválasztási szocializációra fektetni a hangsúlyt a sikeres partnerkapcsolatok, házasságok és pudingfőzések érdekében. Pontosan azért, hogy ha nem is az egész receptet kapjuk kézhez, de legalább az arányokat ismerni fogjuk.

Emellett már óvodás korban elkezdeni a felvilágosítást, amely védelmet nyújtana a bántalmazás, terhesség megszakítás ellen. Az iskolásoknak pedig az önismeret és önfejlesztés művészetét kell bevinni az iskolai rendszerbe. 

logo

Tetsztett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!

Megosztás itt: facebook
Megosztás

Iratkozz fel a hírlevélre

Iratkozz fel, hogy elsők között értesülj az friss tartalmakról.